Wanneer in de cyclus is een vrouw vruchtbaar

Datum van publicatie: 18.03.2021

Dan ben je vruchtbaar. Vruchtbare periode berekenen De cyclus van de vrouw beslaat om en nabij 28 dagen. Wanneer ben ik vruchtbaar?

Duurt je cyclus korter dan 21 dagen of langer dan 36 dagen, of blijft je menstruatie helemaal uit? Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur. Allereerst komen er veel hormonen in je bloed die bij sommige vrouwen zorgen voor wat ongemakken zoals misselijkheid in de ochtend.

Recent onderzoek leert dat de vruchtbare periode van de cyclus sterk kan schommelen, zelfs bij vrouwen met een heel regelmatige cyclus. Meestal duurt een cyclus 28 dagen. Folliculaire fase of rijping van eicel De menstruele cyclus begint met de groei en rijping van een nieuwe eicel in een blaasje, follikel genoemd. Een rijpe follikel puilt duidelijk uit de eierstok en is goed zichtbaar met het blote oog bijvoorbeeld tijdens een kijkoperatie in de buik.

Menstruele cyclus en vruchtbare periode Leefstijlfactoren die de vruchtbaarheid benvloeden. Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu Naar Zijbalk. Dit heet ook wel 'natural family planning' NFP. Stopcontact dimmer gamma wordt de kans op bevruchting snel kleiner!

De periode in je leven waarin wanneer in de cyclus is een vrouw vruchtbaar vruchtbaar bent, wordt ook wel de reproductieve leeftijd genoemd. Per cyclus ben je namelijk maar een paar dagen vruchtbaar. In een eerste fase ligt de zaadcel tegen de wand van de eicel en versmelten de celwanden tot e.

Wanneer vruchtbaar?

Wanneer is je vruchtbare periode?

Een ovulatietest meet de hoeveelheid luteiniserend hormoon LH in de urine. Zo is het slijm uit je baarmoederhals rond je ovulatie anders, verandert de stand van je baarmoedermond en stijgt je lichaamstemperatuur een beetje.

Veel vrouwen krijgen tijdens de menstruatie te maken met klachten, zoals menstruatiepijn die begint in de buik en kan uitstralen naar de rug en benen. Alcohol Drugs Roken. De duur van die periode kan sterk verschillen. Annuleer of verplaats eenvoudig uw afspraak.

Overige rubrieken Nieuws Medisch woordenboek Nieuwsbrief. De vruchtbaarheid van de vrouw heeft alles te maken met die schat aan follikels.

De eisprong of ovulatie is het moment waarop de rijpe follikel barst en de eicel vrijkomt. Opvoedinformatie bekijken. Stress, overgewic. Het baarmoederslijmvlies sterft af en wordt afgestoten. Onregelmatige cyclus Maar: de meeste vrouwen hebben een onregelmatige cyclus.

Wanneer in de cyclus kan je zwanger worden?

Je vruchtbaarheid is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Hoe groot is de kans dat je zwanger wordt? Dit geldt ook voor gepersonaliseerde advertenties die wij plaatsen op externe websites. Je ziet een voorbeeld van een gewone cyclus 28 dagen , een korte 23 dagen en een lange 34 dagen De groene vakjes geven aan wanneer je vruchtbaar bent.

Een normale menstruele cyclus kan je opdelen in vier fasen: De folliculaire fase : de fase waarin de eicel rijpt De eisprong of ovulatie De luteale fase : de fase waarin de baarmoeder zich opmaakt voor een eventuele komst van de bevruchte eicel De maandstondenmenstruatie of regels: de fase waarin de baarmoeder zich zuivert   UZ Leuven, wanneer in de cyclus is een vrouw vruchtbaar. Gezondheidsplein is partner van onder andere  Dokterdoktereen drukke periode op het werk.

Ze komen bij veel vrouwen voor en kunnen het gevolg zijn van tal van factoren bijvoorbeeld veranderingen van leefgewoonten tijdens de vakantie, Ziekenhuis en solvo. Wanneer precies zijn vrouwen vruchtbaar. Enkele dagen voor de eisprong produceren de kliertjes in de baarmoederhals een speciaal soort slijm. De meerderheid van de vrouwen hebben een menstruele cyclus tussen 25 en 35 dagen en dit tot ongeveer de leeftijd van 40 jaar.

Hoe kan je de vruchtbare periode berekenen?

Als je weet wanneer je eisprong plaatsvindt, weet je ook wanneer je vruchtbare dagen zijn. Vruchtbaarheid man Gemiddeld blijft het zaad van een man ongeveer drie dagen in leven in de baarmoeder. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Zeker bij een onregelmatige cyclus kunnen deze afwijken van de berekening.

 • Je kan hiermee bepalen wanneer je eisprong ongeveer zal plaatsvinden.
 • Die bevruchting gebeurt in verschillende stappen.
 • Verminderde vruchtbaarheid  komt regelmatig voor.
 • De eerste dag van de menstruatiecyclus is de eerste dag waarop een vrouw ongesteld is.

Nadien blijft de eicel ongeveer 72 uur in de ampulla en is gedurende 24 uur na de eisprong wanneer in de cyclus is een vrouw vruchtbaar. Je zult zien dat je temperatuur soms dagen achtereen laag is en dan met ongeveer 0,4 graden stijgt. Voor de zorgverlener. Een normale menstruele cyclus kan je opdelen in vier fasen: De folliculaire fase : de fase waarin de eicel rijpt De eisprong of ovulatie De luteale fase : de fase waarin de baarmoeder zich opmaakt voor een eventuele komst van de bevruchte eicel De maandstondenmenstruatie of regels: de fase waarin de baarmoeder zich zuivert   UZ Leuven.

De berekening van je verwachte ovulatie geeft een goede inschatting. De ovulatietesten komen vaak met meerdere teststaafjes in n verpakking. Door op 'Accepteer cookies' te klikken of gebruik te maken van deze website geef je aan hiermee akkoord te gaan.

Duur van menstruele cyclus

De eisprong of ovulatie is het moment waarop de rijpe follikel barst en de eicel vrijkomt. Menstruele cyclus en vruchtbare periode Leefstijlfactoren die de vruchtbaarheid beïnvloeden. Wanneer vruchtbaar? Het baarmoederslijmvlies verdikt in die periode nog meer, totdat het los begint te laten in de laatste dagen van de cyclus.

Mannen  zijn vruchtbaar zodra hun lichaam zaadcellen aanmaakt. Bij een onregelmatige menstruele cyclus is het moeilijker om je ovulatie op die manier te berekenen en  heb je best regelmatig seksuele betrekking doorheen de menstruele cyclus. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Om te weten in welke periode men vruchtbaar is, ontstoken lymfeklier nek men eerst de lengte van de menstruatiecyclus kennen.

We adviseren u om te lezen:

 1. Dik
  18.03.2021 14:06
  Als je vruchtbaar bent, is de baarmoedermond zo zacht als je oorlel of lippen en staat hij een beetje open. Zo schep je meer duidelijkheid en tast je niet in het duister terwijl je een kindje probeert te krijgen.
 2. Semira
  19.03.2021 15:38
  In een volgende fase smelten ook de celkernen samen tot 1 celkern. Het baarmoederslijmvlies verdikt in die periode nog meer, totdat het los begint te laten in de laatste dagen van de cyclus.
  Annerieke
  27.03.2021 12:37
  Zonder rekening te houden met de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heeft men de grootste kans op bevruchting indien men om de twee tot drie dagen, dus ongeveer twee tot drie maal per week geslachtsgemeenschap  heeft, en dit vanaf het einde van de menstruatie. Heb je nog een suggestie of opmerking?

Voeg een reactie toe

Voor de publicatie op de site wordt uw opmerking met mate verzonden.