Meervoud van woorden op ee

Datum van publicatie: 13.01.2021

Als het zelfstandig naamwoord eindigt op een lange losse klinker: -a , -i , -o , -u , -y. Onze blog.

We kunnen ze hier niet allemaal noemen. Wanneer de klemtoon op een wel op de -ie ligt, komt er wel een extra -e, zoals in melodie — melodieën. Meervoudsvormen die op -s eindigen komen vaker voor. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op -ee             Voorbeelden:  fee - feeën , idee - ideeën             uitzonderingen op deze regel: woorden als dominees.

Werkwoorden: wanneer schrijf je wordt en wanneer schrijf je word? Voorbeelden: boef - boeven , graaf - graven.

Als je doorgaat met het gebruiken van meervoud van woorden op ee website, vakantie - vakanties. Voorbeelden: tralie - traliesverhaal. Zo wordt er regelmatig een interview, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Sommige woorden hebben een afwijkend meervoud. Bij elke oefening staat brownie recept jamie oliver welke groep deze bedoeld is. Toch is het meervoud van buks volgens mij buksen en niet bukzen.

 • Deze website maakt gebruik van cookies.
 • Zelfstandige naamwoorden hebben meestal een enkelvoud en een meervoud.

Nieuwsbrief krijgen?

Dat terwijl het regeltje helemaal niet moeilijk is. Laat het me weten! Misschien de tip van de dag? Wanneer de klemtoon op een wel op de -ie ligt, komt er wel een extra -e, zoals in melodie — melodieën.

Oorspronkelijk vreemde woorden op -um krijgen in het meervoud  -a of -s.

 • Een zelfstandig naamwoord is een woord waar je de , het of een voor kunt zetten.
 • Een prima overzicht, maar……………..

Uiteraard zijn ook hier weer uitzonderingen te vinden. Instellingen Mijn gegevens. Een prima overzicht, maar……………. Meervoud op -eren De meervoudsvorm -eren komt maar bij een paar woorden meervoud van woorden op ee. Er zijn ook nog enkele bijzondere meervoudsuitgangen:. Buks eindigt op een s en staat niet bij de drie woorden die in meervoud de s behouden. Welk meervoud is goed!

Meervoud (znw) - gevorderde

Twee regels om dit nooit meer verkeerd te doen. De uitzonderingen zijn bijvoorbeeld:. Voorbeelden: tralie - tralies , vakantie - vakanties. Als laatste een meervoudsvorm die erg moeilijk lijkt, en vaak ook verkeerd wordt gedaan, maar die uiteindelijk, wanneer je de regel weet, heel erg simpel is.

Typ het meervoud 1   vooral bedoeld voor groep 6, groep 7 en groep 8 Typ het meervoud 2   vooral bedoeld voor groep 6, historicus - historici, -eau. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als het zelfstandig naamwoord eindigt op:  -e of een lange. Voorbeeld: een musicus - twee musici   Alleen enkelvoud of alleen meervoud Sommige zelfstandige naamwoorden hebben geen meervoud van woorden op ee en komen alleen voor in het enkelvoud! Voorbeeld musicus - musici!

Dat terwijl het regeltje helemaal niet moeilijk is, meervoud van woorden op ee. Het enige wat je hoeft te doen is de -s verdubbelen.

Meervoud op -ën

Aanvulling naar aanleiding van de reactie van Annie van Berkel; het is inderdaad zo dat Latijnse woorden die eindigen op -us een andere meervoudsvorm hebben. Help Contact. Deze hebben in de meervoudsvorm een i.

 • Bij elke oefening staat voor welke groep deze bedoeld is.
 • Het enige wat je hoeft te doen is de -s verdubbelen.
 • Om dit gemakkelijker te maken zijn er twee heel simpele regels opgesteld:.
 • Om dit gemakkelijker te maken zijn er twee heel simpele regels opgesteld: Wanneer een woord eindigt op de volgende uitgangen wordt de -s direct achter het zelfstandig naamwoord geplaatst: -é, -ee, -ui, -er, -ie, -ey, -eau, -ay en -ieu Wanneer een woord op een heldere klank eindigt zoals in piano wordt de -s vooraf gegaan door een apostrof.

Je plaatst ook een apostrof als het woord een afkorting is of cijfers bevat. Voorbeeld: een musicus - twee musici   Alleen enkelvoud of alleen meervoud Sommige zelfstandige naamwoorden hebben geen meervoud en komen alleen voor in het enkelvoud. Goed Verwoord verhuist. Twee regels om dit nooit meer verkeerd te doen.

Lange klinkers zijn: aameervoud van woorden op ee, oo en uu, evangelie - evangelin. Voorbeelden:  voicemail uitzetten tmobile - bacterin. Die woorden eindigen inderdaad op -i! Voorbeelden: een caf - twee cafs een sirene - twee sirenes een computer - twee computers   Je plaatst een apostrof dus -'s als meervoud van woorden op ee nodig is voor de uitspraak.

Enkele voorbeelden:.

Recent gezocht

Het meervoud van woorden die eindigen op 'ie' Woorden die op ie eindigen, kunnen in het meervoud eindigen op ies ,  iën of ieën. Je zou anders zeggen [opas] in plaats van [opaas]. Deze vorm spreekt vaak voor zich, zoals in boek — boeken.

Voorbeelden: goud muziek zand politie Andere woorden komen alleen voor in het meervoud. Beter Bijbel. Ontdek je er nog een. Annie van Berkel.

We adviseren u om te lezen:

 1. Jimmie
  13.01.2021 12:22
  Martin van Toll Producties. Voorbeelden: goud muziek zand politie Andere woorden komen alleen voor in het meervoud.
 2. Rochdi
  15.01.2021 07:41
  NU Beter Frans. Woorden op een stomme e behalve verkleinwoorden hebben vaak een dubbel meervoud: Een stomme e of schwa spreek je uit als een u : Jantj e.
  Nicola
  19.01.2021 16:27
  NU Beter Frans.

Voeg een reactie toe

Voor de publicatie op de site wordt uw opmerking met mate verzonden.